Rose Eken

Født 1976

Tildelt Silkeborg Kunstnerlegat 9. maj 2015. Motiveret og overrakt af Inga Lolck fra legatets bestyrelse.

Rose Eken er uddannet fra Edinburgh College of Art i Skotland i 2001 og Royal College of Art i London i 2003. Hun har i de sidste 15 år boet og arbejdet både i London, Berlin, New York og København og har været særdeles aktiv på den internationale kunstscene med flere udstillinger på museer og gallerier i både Europa og USA.

Rose Eken arbejder med forskellige medier som keramik, broderi, video, grafik og miniaturemodeller af pap, tape og modellervoks. Hendes værker tager afsæt i det figurative – i virkelige events, specifikke rum, steder og genstande – men selv om de ligner virkeligheden, er værkerne slet ikke virkelige. De er forskubbede i proportioner, skala og materiale – de peger hele tiden på vores ønske om at give mening og funktionalitet til objekterne omkring os – gør opmærksom på alt det, vi lægger ind i tingene. Et objekt eller et rum genopstår med en ny og underfundig ufunktionalitet, der fremhæver disse som mytologiserede genstande og steder lagret i vores kollektive erindring. Derved peger Eken på de usynlige lag omkring tingene og deres verden og på de genstande og rum, vi romantiserer, giver særlig værdi eller læser særlige historier ind i.

Som tak for tildelingen af Silkeborg Kunstnerlegat 2015 har Eken skabt 12 keramiske versioner af klassiske Frisko ispinde, som hun har valgt at dele ud til alle medlemmerne af Silkeborg Kunstnerlegat. Hver enkelt ispind er modelleret i hånden og derefter glaseret. For mere info om kunstneren se: www.roseeken.dk

Rose Eken
Udviklet af attityde.dk